Blogg

Man tager vad man haver – hundmat

Städade i skafferiet häromdagen…. det behövdes kan jag säga!! hittade inte mindre än tre paket florsocker, tre paket potatismjöl, två sirapsflaskor, några paket ris, fyra(!) paket farinsocker Haha!! det sistnämnda skyller jag på gubben 😉 han köper hem farinsocker när han är lite sugen på Irish coffe !!

När jag ändå var i städartagen tog jag tag i kylskåpet med. Där var det inte så mycket dubbelt förutom en väldans massa lök!! ? så i veckan får det bli en lökpaj eller löksoppa av det ….

Men vi hade också en hel del som var på väg att bli lite på gränsen för att vara fräscht.. inte dåligt alltså men sådär lite så att små fina rötter börjat växa på morötterna liksom..

Det passar bra att göra en laddning hundmat av!! Eftersom jag även hade gott om havreris 😉 blev det lämpligt att använda det med!

Till denna grytan har jag använt kalkonkött som protein . Men man kan ta vilket kött som helst ! Köttfärs går också bra! Jag köper kött eller fisk när det är billigt i affären och fryser ner tills jag ska använda det. Eller så sparar jag rester från våran egen middag i en särskild burk i frysen bara det inte är för mycket salt och kryddor på så är det ju ett utmärkt sätt att ta till vara all mat på ett klimatsmart sätt.

Så! Dags att koka ihop en sats hundmat då! Egentligen hur lätt som helst !

Kalkonen kokar jag för sig själv i en gryta tills den blir lätt att få av från benen.

Kokvattnet ( buljongen) sparar jag sedan för att använda i blandningen senare!

Sedan tar jag en till kastrull och lägger i det jag vill använda från kylskåpet som tex

morötter, palsternacka , tomater .. kokar upp och lägger i havreris i samma kastrull och låter allt koka tills det blir riktigt mjukt. eftersom i hade gott om ägg har jag kokat ett par stycken som ska blandas i sen.

När allt kokat klart skär jag köttet i småbitar , mest för att våran lille Hugo ska kunna äta med;)

och blandar alltihop . Blir det för ”tjockt” späder jag ut med buljongen som blev efter köttkoket.

Vid serveringen sen strör jag på lite torkat nässelpulver som jag har i en burk i skafferiet !

Se tidigare inlägg om Nässlan! https://wordpress.com/post/frufiasfarm.blog/475

Sådär! det blev lite mat för några dagar fram iaf !

Mums tycker mina vovvar !

Lycka till !!

Diy hundgodis med bara 3 ingredienser

I år längtar jag extra mycket efter våren! Även om jag också älskar vinter . Är så glad över att vi faktiskt har en riktig vinter i år ! Känns som om snön och alla varma kläder lägger sig som ett tröstande tryggt duntäcke över kroppen och bäddar in våra stackars själar efter det här jobbiga året..

Men bakom hörnet väntar ljuset och våren med små frön av hopp om ett bättre år. Förra året var man lite i chock och allt runt om slogs omkull på något vis.

Men i år är jag redo!! I år ska jag vara med från början och är superladdad med inspiration och idéer inför vår och sommar !!

I år har jag börjat så några frön under växtbelysning och ska försöka mig på att odla så mycket egen mat jag kan !! Drömmer om egen blomkål, broccoli , rödbetor , morötter … Ja å vad gott !!om det nu tar sig .. 😉

Paprika, chilli och pelargon 🌱🌱🌱

Min dröm är att även odla fram ingredienser till den egna hundmaten framöver. En kryddväxt jag haft stor nytta av i hundmatlagningen är bla bladpersilja. I år ska det bli mycket av det för infrysning för hela året. 👌

Men än får vi vänta lite . Men jag blev sugen på att baka lite promenadgodis . 🐾🐾

Mina hundar har haft lite problem med hundmöten . Haaar haft !!;) med tålamod, envishet, respekt och godis har vi kommit över tröskeln och båda vovvarna vänder sig numera mot mig när dom ser en hund på väg .. man blir ju så glad!! Med mycket beröm och mycket godis i fickan har vi lyckats bli roligare och intressantare än hunden/hundarna vi möter 👍👍 underbart 💖

Idag fick jag lust att göra detta superlätta godis för våra promenader. Det är bara 3 ingredienser och degen blir sååå mjuk och lättbearbetat!

Jag använder mig gärna av glutenfritt mjöl i detta recept. Älskar Lailas mjöl 👌 2,5 dl av detta :

Köpt på hemköp..

Sen tar vi i lite jordnötssmör! Drygt 1 dl av detta : OBS!! Det måste vara UTAN XYLITOL vilket är jättefarligt för hund!!

Läs gärna ett tidigare inlägg i min blogg om jordnötssmör till hund .

Mmm… 😋

Till detta tar vi en ekologisk mosad banan :

Fin banan ..

Sen blandar vi noga och knådar ihop till en mjuk smidig deg . Så behaglig att arbeta med! Nästan som en terapiboll.. 😅

Eftersom jag ska ha det som små bitar i jackfickan kavlar jag ut den direkt på bakplåtspapper . Sen skär jag små rutor och lägger över hela pappret på en plåt.

Använd inte för vass kniv så inte pappret skärs sönder..

Sen in i ugnen på 175 grader i ca 10-15 min .

När det är klart låter jag dom ligga kvar på plåten och torka lite av restvärmen . Sen är det klart 😊🐶

Detta godis är klart godkänt av Julie ( norsk buhund) men ratas av Hugo ( dvärgpincherchihuahua) som avskyr jordnötssmör.. 😅🐾

Ha en fin helg ! 💖🐾😋💖🐾😋💖🐾😋

Ägg till hunden ( och katten ) 🐣

Åååhhh vad jag saknar att ha egna ägg!! Det var en sån lyx att kunna gå ut och plocka ägg i olika färger och storlekar! Dock måste man ju även ha höns då .. och det är faktiskt jättemysigt med höns ! Helt underbara sociala djur ❣ men med brist på tid och ork att sköta om dom ordentligt var vi tvungna att göra oss av med dom. Men vem vet … kanske en vacker dag igen… 🌞🐓🐣

MEN !! Det är så svårt att köpa ägg i affären igen nu ! Våra höns gick fritt i trädgården och mådde alldeles utmärkt bra ! Vilket också kunde ses på äggulan . Ju mörkare gula desto lyckligare höna ! Det betyder nämligen att hönan får gå utomhus och picka i sig gräs. Eller iaf får i sig det den behöver.

Dom äggfabriker vi har i Sverige är både bra och fruktansvärt dåliga. På en del fabriker far hönsen extremt illa . Stort lidande för dessa fina personliga , nyfikna ,charmiga och älskvärda djur . 😥 Bäst är ju naturligtvis att köpa ägg direkt från en gård med frigående höns. Men det är ju inte möjligt för alla. Själv köper jag helst ekologiska ägg av frigående höns utomhus. Det är lite dyrare men det är mitt bidrag till bättre förhållanden och djurvälfärd.

Åke

Så. Nu till frågan om ägg är bra för våra hundar ?

Ja!! Ägg innehåller väldigt mycket bra vitaminer och mineraler. Faktiskt nästan alla utom C-vitamin! Dock har gulan en ganska hög kalorihalt . Men ägg är en mycket bra proteinkälla. Ett rått ägg är mer innehållsrikt än ett kokt men väldigt bra både och. I rå äggvita finns dock ett ämne som heter Avidin. Det i sin tur hjälper till vid bildandet av biotin . För oss människor är det bra för hår, hud och naglar mm men en hund kan inte omvandla Avidin på samma sätt. Orsaken sägs vara att hunden kan få biotinbrist. Därför ska man helst koka/ värma äggvitan till hunden för då förstörs avidinen. Men hundar har i alla tider norpat ett ägg i naturen då och då och ett rått ägg nån gång i veckan är inte alls farligt.

Källa : iForm

Om du vill ge en rå äggula till hunden ( eller katten) på maten … Så sparar du äggvitan i en urdiskad liten burk och fryser tills du ska laga hundmat 😉 skalet diskar du ur och sparar i en annan burk i skafferiet… förklaringen kommer längre ner …

Hur är det med skalet då ? Jo det ska vi absolut spara!! Även skalet är innehållsrikt och ger kalcium och fosfor. Skalet från ett medelstort ägg innehåller 750-800 mg kalcium.

Och det vill vi ge till hunden !

Här kommer även en länk till mer tips på vad du kan använda äggskalen till !! Äggskalspulver kan även köpas på burk till tex barfutfodring mm . Men varför köpa när det är så enkelt att göra själv. Har du dessutom kostat på dig ekologiska ägg är det ju extra bra att få ut så mycket som möjligt av ägget 🥰🐓🐣

https://stegforhalsa.se/15-overraskande-anvandningsomraden-aggskal/

När du väl har några torra äggskal är det bara att krossa och mala ner dom så fint som möjligt . Sen har vi en burk till med väldigt bra näringsinnehåll till vår hundmat vi ska göra sen 😋👌🐾

Ha en underbar dag!!

❣🐣❣🐣❣🐣❣🐣❣🐣❣🐣❣🐣❣

Brännässla till hunden 🌱

Idag tänkte jag ge mig ut och plocka brännässlor ! Det är inte den bästa tiden nu dock. Bästa tiden är ju på våren när nya fina späda skott kommer upp. Nu blommar brännässlorna och även om man kan plocka fröställningen (vilket är ännu nyttigare, men det har jag inte provat själv än) så är det inte dom vi vill ha just nu ! Fööör stora och blommande nässlor är inte bra . Det finns för mycket nitrater i dom . Men det kommer ju upp nya nässlor ändå lite här å var. Man får leta upp dom eller plocka topparna . 🌱🌱🌱

*Nitrater ombildas till salter och för höga doser omvandlas till nitriter som kan hämma syreupptagningen i blodet * ☝️

Vad ska jag med brännässlor till då?! Jo… till hundmaten ! Brännässlor är ju sååå nyttiga , både till djur och människor.

Jag har en idé om att börja från början.. det är många som skrivit till mig och behöver råd och tips. Det ÄR svårt med egen hundmat. En hel vetenskap nästan… Men det behöver inte vara så krångligt! Tänkte att vi skulle försöka göra det lättare för oss och förbereda några saker som är bra att ha hemma ! Och hjälpa igång varandra!!

Så nu tänkte jag börja göra upp ett eget litet skafferi med ingredienser som är bra att ha hemma när väl maten skall lagas eller serveras ! Hänger ni på ? 😊🐕

Det finns ju så mycket man kan göra själv som är både bra och nyttigt för miljön . Att använda matrester för att minska matsvinnet, plocka växter från naturen och köpa närproducerat är sånt som är bra för en mer hållbar livsstil.

Det här med vitaminer och mineraler är ju väldigt viktiga ingredienser i hundmaten. Så nu börjar vi lagra upp lite egna burkar med nyttiga ämnen som är guld värt att ha färdigt hemma .

Som tex BRÄNNÄSSLA

Brännässla : Urtica dioica

Brännässlor innehåller en stor mängd nyttiga vitaminer och mineraler.

Källa : svenksktkosttillskott.se
Källa : svenksktkosttillskott.se

Väl hemma med en kasse nässlor är det dags att torka dom. Antingen kan man lägga ut dom på en kökshandduk och gå och vända på dom ibland eller så kan man hänga dom upp å ner i några dagar . Eller som det står på alltommat.se hemsida :

Källa: alltommat.se

När nässlorna är helt torra , vilket är viktigt så dom inte möglar, ska vi mala ner det till pulver . Använd en kaffekvarn , mixer , mortel eller smula med fingrarna. Nej… dom bränns inte längre 😉

Sådär ! Nu har vi snart ett eget energipulver som kan användas både av djur och människor 👌🌱👍 kan strös över gröten , på mackan eller i muslin tex .. det ska helst inte hettas upp för då förlorar det mycket näring .

Förvara i lufttäta burkar .

Kan hundar bränna sig på brännässlor?

Läs om det här : https://www.agria.se/hund/artiklar/sjukdomar-och-skador/ar-brannasslor-farligt-for-hund/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=social_hund_artikel_brannasslor_20180724

🌱🌿🌱🌿🌱🌿🌱🌿🌱🌿🌱🌿🌱🌿🌱

Matrester till hunden

Helgen som gick blev en riktig gourmethelg med massa goda maträtter , nya som gamla ! Vädret var ju fantastiskt både lördag och söndag 🌞🌞🌞

Helgen inleddes på fredagen med lätt och lat mat som grillad kyckling och sötpotatisstrips 😋 trots att vi åt så mycket vi orkade blev det både kyckling och sötpotatis över ! Självklart sparade jag det och gjorde hundmat av det med lite annat i med.. kommer till det längre ner 😉

Måste först bara berätta att vi på lördagen fick fram grillen och grillade makrill ! Sååå somrigt gott ! Mm!! På söndagen lyxade vi till det igen med gratinerade musslor med ramslök!! Köpte frysta grönmusslor och följde receptet på paketet men bytte ut vitlök och gräslök mot hackad färsk ramslök . Gaaalet gott !! Mina smaklökar och magen är så nöjda och tacksamma efter denna helg😅👌

Gratinerade grönmusslor

Men nu till resterna från fredagens frosseri 😉

Kyckling är ju jättebra till hund . Däremot är det kanske lite si å så med att använda resterna av grillad kyckling på grund av kryddorna. Även om man tar bort skinnet så finns det kvar i köttet ändå. Däremot så vet jag att mina hundar tål det och att det är väldigt sällan som det händer att dom får sånt. I resterna vi använde var det mesta av skinnet redan uppätet av dom manliga medlemmarna i familjen.. 😅 och dom kryddor som eventuellt fanns kvar bedömde jag var ok för mina hundar. Var en får ju göra den bedömningen själva tänker jag men i huvudsak tycker jag det är synd att slänga fin mat istället för att använda som riktigt god mat för vovvarna ❣

Så.. efter att ha skrapat av så mycket kött från benen som möjligt och blandat med lite av sötpotatisen som var kvar kokade jag 2 dl korngryn enligt receptet på paketet.

Dessutom skalade jag 4 morötter och hackade skalet (!) Som blev ca 2 dl och blandade ner i korngrynen dom sista 10 minuterna. 2 msk hackad persilja fick också koka med.

Dom skalade morötterna använde jag till min egen lunch ( morotsspaghetti) 👍 och eftersom dom redan hade börjat gro igen sparade jag stumparna som blev kvar och ska försöka få dom att växa upp och ge morotsblast igen 😁 alltså blev det noll i matsvinn från morötterna 😀👍

Kycklingresterna och sötpotatisen mixade jag ner och när korngrynen svalnat blandade jag ihop allt .

Och som vanligt tillsätter jag lite äggskalspulver och nässelpulver över maten när den serveras ❤

Kyckling med sötpotatis och nässelpulver 👌

Det ska vara gott att leva 🥰👌🐶🌱

Och jo .. det goda fortsatte på måndagen med en supergod Mangopaj till efterrätt! Sonen hade bakning i läxa i sina hemstudier… 😉 😋🌞🍍

Må väl ❤🐶❤

Köttfärslimpa till hunden..

Idag har vi haft en riktigt skön ledig annandag påsk! Hoppas ni haft en fin påskhelg trots rådande omständigheter.

Startade dagen med en morgonpromenad tidigt tidigt… mötte nästan inte en människa ! Bor ju trots allt i en mindre stad ! Men fint var det längs vänerkanten om än lite kallt..

Efter långfrukost och lite arbete vid datorn packade vi ryggsäcken och tog oss upp på Hunneberg. Där var dom .. folken 😅 har nog aldrig sett så mycket folk på berget förut .. märks att folk längtar ut !

Efter lite promenad med fika i skogen och godissök för vovvarna åkte vi hem och började fundera på mat för dagen ..

Kom på att jag hade 1 kg kalkonfärs i frysen . Jättegott med kalkon ! Magert och fint kött 👍

Bestämde mig för att göra köttfärslimpa . Fick bli två stycken. En till oss och en till hundarna 😉 Är det påsk så är det.. 🐥🐥

Blandade helt enkelt ihop det här :

500 gr kalkonfärs , 2,5 dl grönsaker ( jag hade hackad mangold i frysen och rev en bit vitkål på rivjärnet ) 6 tsk linfrö , 1 dl ströbröd, 1 ägg

Blanda ihop allt och lägg i en form med bakplåtspapper i . Sätt in ugnen på 175 grader i 40 minuter ca . Klart!

Låt svalna och skär sen upp i lagom bitar och frys in eller förvara ett par dagar i kylen. När det är dags för middag kan man gott lägga på en kokt potatis , ris eller pasta men det går ju fint utan också 😊

Hann med en kvällspromenad denna fina dag också och fick plockat lite vitsippor ❣

Kycklinglever till hund

Nu när man är mer eller mindre tvungen till att stanna hemma mera kan man få lite tid över att koka egen hundmat.

😋🐶😋🐶😋🐶😋🐶😋🐶😋🐶😋🐶😋

Idag fick jag tag på kycklinglever till bra pris och passade på att köpa ett par förpackningar.

Dock ska man ju vara lite försiktig så man inte ger för mycket lever till hund eftersom det innehåller mycket A vitamin som kan ge skador om man ger för stora doser . Rekommendationen är ca 100 gr per vecka. Dock beror det nog på hur stor hund man har också…

Den förpackning kycklinglever jag köpte var på 500 gram . Jag fick ihop 6 portioner ( till min mellanstora och minihunden ) av detta recept .

Så dom får en portion per vecka. Förvarar det i frysen och tar fram nån dag i veckan. På så vis får dom ju också lite variation på sin mat.

Många är rädda för att göra sin egen mat . Tror mest det beror på att man är rädd för att missa något viktigt näringsämne . Men om man varierar kosten så tror jag man får med det mesta !

Vill man vara på säkra sidan finns det färdigt pulver i zoohandeln eller djurapoteket att köpa som man kan strö över maten .

Jag brukar dock använda lite olika saker som tillägg . Tex sparar jag äggskal i en skål och mal ner till pulver . Nässelpulver är också jättebra med väldigt mycket näringsämnen i . Äggula är otroligt näringsrikt.. ibland får dom lite rapsolja , filmjölk eller keso på maten ..

När man ska koka hundmat kan man tänka i proportionerna att ha hälften av kött/fisk/fågel och resten ris/gryn/potatis/grönsaker .

Det här kokade jag idag av kycklinglevern:

500 gr kycklinglever. 3 dl ris . 2-3 morötter. 1-2dl ärtor . 1 köttbuljong. Nässelpulver och äggskalspulver .

Koka kycklinglever för sig . Häll av i durkslag men spara spadet. Hacka ner i mindre bitar.

I en annan kastrull kokar du riset med riven morot , ärtor och köttbuljong.

Häll den hackade kycklinglevern i risblandningen och låt koka . Ris till hund ska koka längre än till människor. Därför kan du behöva späda på med mer vätska och då kan du använda spadet från kycklinglevern…

När maten är klar och svalnat av kan man strö på någon matsked av äggskalspulver och nässelpulver tex

Sen brukar jag lägga upp färdiga portioner i burkar och förvarar i frysen ! Bara att ta fram nån dag i veckan 🐶

🐶😋🐶😋🐶😋🐶😋🐶😋🐶😋🐶😋🐶

Koka egen buljong

När jag nu börjat laga min egen mat till hundarna är det ju viktigt att få med alla näringsämnen , vitaminer och mineraler också som dom behöver.

Hundar är carnivorer till största delen ( köttätare) men har även enzymer för att tillgodogöra sig näring från vegetabilier. I ett bra hundfoder behöver proteinet vara högt . Och vara av hög kvalitet . Man kan få ut protein av vegetabilier också. Men det mest värdefulla proteinet kommer från animaliskt protein.

I USA är det inne nu att sälja kokt buljong som en varm dryck på gatorna! Forskning ( man har ju i alla tider använt sig av en kopp varm buljong för att bli friskare 😉 visar nämligen att buljong är väldigt nyttigt ! Det finns en rad nyttiga egenskaper med köttbuljong . Så här står det på tidningen topphälsas sida på nätet:

Detta gäller ju även våra hundar i högsta grad! Kokar du ris till hunden är det ju en fördel om den kokas i buljong tex.

Det finns ju färdiga buljongtärningar också och , ja man kan använda dom i både egen mat och i hundmat. Dock innehåller ju dom lite mer konserveringsmedel , koncentrat osv .

Men det är ju så lätt att koka sin egen som man kan använda både till sig själv och till hunden!

Det räcker ju faktiskt att bara hälla på vatten över ett kycklingskrov tex och låta det koka och sjuda riktigt länge . Sen kan man ju använda resterna från grönsakerna du skar upp till middagen … ändarna på morötterna, stammen från vitkålen , även lökskalen går att använda men då är det inte så hundvänligt längre. Ju mer kryddor och lök du har i desto mindre bra för hunden..

Häromdagen åt vi grillad kyckling här hemma. Då sparade vi alla ben , plockade bort så mycket skinn och annat med kryddor på som möjligt och hällde vatten på , slängde i en morot och lät det koka under kvällen.

Resterna av köttet som blev över sparar jag naturligtvis, i en burk i frysen, till nästa gång jag ska koka hundmat .

Som grädde på moset blandade jag sen i mer gelatin som ju är kollagen utvunnet från bindväv mm av ben från djur. Hällde sedan en del av buljongen i små formar så kan jag styckfrysa dom sedan och plocka fram vid behov. En sådan bit behöver ju tinas innan den blandas i hundens mat . Men tänker att en väldigt varm sommardag kan nog en frusen buljongbit vara smaskens 👌

Så till frukost idag får Julie ett hemmakokt kycklingbuljonghjärta på sin mat !!🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡

Borsta tänderna på hunden

Alltså man får ju lite ångest över det här måste jag säga .. det dåliga samvetet kryper fram och det känns lite motigt med det momentet..

🙈🙈🙈

Mina hundar har verkligen inte fått in den vanan skall erkännas. Dock har jag försökt tidigare men det har ju inte varit någon favorit hos mina hundar direkt..

Förmodligen och rätt så säkert har jag gjort fel .. 😉 men eftersom jag har en chihuahuablandis som har extra känsliga tänder måste jag tag tag i det här NU! Det är ju viktigt att ha bra tänder såklart ! Min stora hund har fina tänder och får alltid beröm av veterinären för det . Men hon börjar bli äldre och snart kan det ändras ..

Alla tips startar ofta med att man redan från valpstadiet ska vänja hunden vid tandborstning. Nu är ju inte mina hundar valpar längre men det är aldrig försent att börja!

Men vi behöver börja från början.. så idag är första introduktionen .. och vi gör det så lättsamt som möjligt. Och gott. Och roligt. Så har vi fått en bra och positiv första gång 👍

Jag har laddat upp med köttbullar som är favoritgodiset . Tanken idag är att bara introducera själva tandborsten , med kokosolja på som jag har tänkt att använda som tandkräm , som positiv . Vi börjar med att få belöning bara av att nosa på tandborsten som ett första steg . Så jag belönar nosning på borsten ➡️ köttbulle och upprepar några gånger . Det kommer jag upprepa tills dom förstår . Det räcker med ett par minuters träning åt gången. Nästa steg är att låta borsten nudda läpparna … sen en tand osv ..

Det får ta den tid det tar helt enkelt ! Och lite borstat är bättre än inget borstat ! Vi får se hur långt vi kommer ❣

🦷🦷🦷🦷🦷🦷🦷🦷

🐶🐶🐶🐶🐶🐶🐶🐶🐶🐶🐶🐶🐶🐶🐶

Hundkex med sötpotatis

Igår när jag letade i frysen efter kalkonfärsen hittade jag en burk med frusen mosad sötpotatis! 👌

Det är ju perfekt att baka hundkex på så det blev det senare på kvällen sen .

🐶🐕🐶

Eftersom jag börjat ge hundarna färskfoder och framförallt nu när jag gör egen hundmat behöver man ibland tillföra lite kolhydrater . I bilden nedan har jag kokat hundmat med ris . Det är redan ganska mycket kolhydrater i det så det hade inte behövts till just den måltiden dock men vi fuskar lite ibland .. 😋🐶

Dessa kex är bakade på både vetemjöl och majsmjöl . Vetemjölet behövs för stärkelsen i degen så den binder ihop. Och tillför spannmål vilket är bra för hunden i mindre mängd . Om den inte är allergisk mot spannmål vill säga. ( fast oftast är det proteinet i fodret som hundar är allergiska mot) i majsmjölet ökar proteinhalten 👍

Andra ingredienser i dessa kex förutom sötpotatis är en liten mängd jordnötssmör och lite nässelpulver som alla innehåller bra vitaminer och mineraler 😊👌

Här är receptet : på ca 50 st (2-3cm)

Ingredienser: 2 dl kokt mosad sötpotatis 2 dl vetemjöl 1 dl majsmjöl 1 msk jordnötssmör 1 krm nässelpulver

Blanda ihop alla ingredienser i en bunke till en smidig deg . Degen ska vara mjuk och följsam . Mjöla bakbordet med antingen vetemjöl eller majsmjöl och kavla ut degen till ca 1/2 cm tjock platta. Ta ut små kakor med ett pepparkaksmått. Lägg ut dom på ett bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i ca 15 min . Sen sänker man graderna till ca 75-100 grader och torkar kakorna till hårda kex med luckan lite på glänt .

Har du inte lust att baka kexen själv kan du beställa på min Facebooksida Frufiasfarm ❣

🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾