Brännässla till hunden 🌱

Idag tänkte jag ge mig ut och plocka brännässlor ! Det är inte den bästa tiden nu dock. Bästa tiden är ju på våren när nya fina späda skott kommer upp. Nu blommar brännässlorna och även om man kan plocka fröställningen (vilket är ännu nyttigare, men det har jag inte provat själv än) så är det inte dom vi vill ha just nu ! Fööör stora och blommande nässlor är inte bra . Det finns för mycket nitrater i dom . Men det kommer ju upp nya nässlor ändå lite här å var. Man får leta upp dom eller plocka topparna . 🌱🌱🌱

*Nitrater ombildas till salter och för höga doser omvandlas till nitriter som kan hämma syreupptagningen i blodet * ☝️

Vad ska jag med brännässlor till då?! Jo… till hundmaten ! Brännässlor är ju sååå nyttiga , både till djur och människor.

Jag har en idé om att börja från början.. det är många som skrivit till mig och behöver råd och tips. Det ÄR svårt med egen hundmat. En hel vetenskap nästan… Men det behöver inte vara så krångligt! Tänkte att vi skulle försöka göra det lättare för oss och förbereda några saker som är bra att ha hemma ! Och hjälpa igång varandra!!

Så nu tänkte jag börja göra upp ett eget litet skafferi med ingredienser som är bra att ha hemma när väl maten skall lagas eller serveras ! Hänger ni på ? 😊🐕

Det finns ju så mycket man kan göra själv som är både bra och nyttigt för miljön . Att använda matrester för att minska matsvinnet, plocka växter från naturen och köpa närproducerat är sånt som är bra för en mer hållbar livsstil.

Det här med vitaminer och mineraler är ju väldigt viktiga ingredienser i hundmaten. Så nu börjar vi lagra upp lite egna burkar med nyttiga ämnen som är guld värt att ha färdigt hemma .

Som tex BRÄNNÄSSLA

Brännässla : Urtica dioica

Brännässlor innehåller en stor mängd nyttiga vitaminer och mineraler.

Källa : svenksktkosttillskott.se
Källa : svenksktkosttillskott.se

Väl hemma med en kasse nässlor är det dags att torka dom. Antingen kan man lägga ut dom på en kökshandduk och gå och vända på dom ibland eller så kan man hänga dom upp å ner i några dagar . Eller som det står på alltommat.se hemsida :

Källa: alltommat.se

När nässlorna är helt torra , vilket är viktigt så dom inte möglar, ska vi mala ner det till pulver . Använd en kaffekvarn , mixer , mortel eller smula med fingrarna. Nej… dom bränns inte längre 😉

Sådär ! Nu har vi snart ett eget energipulver som kan användas både av djur och människor 👌🌱👍 kan strös över gröten , på mackan eller i muslin tex .. det ska helst inte hettas upp för då förlorar det mycket näring .

Förvara i lufttäta burkar .

Kan hundar bränna sig på brännässlor?

Läs om det här : https://www.agria.se/hund/artiklar/sjukdomar-och-skador/ar-brannasslor-farligt-for-hund/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=social_hund_artikel_brannasslor_20180724

🌱🌿🌱🌿🌱🌿🌱🌿🌱🌿🌱🌿🌱🌿🌱