Koka egen buljong

När jag nu börjat laga min egen mat till hundarna är det ju viktigt att få med alla näringsämnen , vitaminer och mineraler också som dom behöver.

Hundar är carnivorer till största delen ( köttätare) men har även enzymer för att tillgodogöra sig näring från vegetabilier. I ett bra hundfoder behöver proteinet vara högt . Och vara av hög kvalitet . Man kan få ut protein av vegetabilier också. Men det mest värdefulla proteinet kommer från animaliskt protein.

I USA är det inne nu att sälja kokt buljong som en varm dryck på gatorna! Forskning ( man har ju i alla tider använt sig av en kopp varm buljong för att bli friskare 😉 visar nämligen att buljong är väldigt nyttigt ! Det finns en rad nyttiga egenskaper med köttbuljong . Så här står det på tidningen topphälsas sida på nätet:

Detta gäller ju även våra hundar i högsta grad! Kokar du ris till hunden är det ju en fördel om den kokas i buljong tex.

Det finns ju färdiga buljongtärningar också och , ja man kan använda dom i både egen mat och i hundmat. Dock innehåller ju dom lite mer konserveringsmedel , koncentrat osv .

Men det är ju så lätt att koka sin egen som man kan använda både till sig själv och till hunden!

Det räcker ju faktiskt att bara hälla på vatten över ett kycklingskrov tex och låta det koka och sjuda riktigt länge . Sen kan man ju använda resterna från grönsakerna du skar upp till middagen … ändarna på morötterna, stammen från vitkålen , även lökskalen går att använda men då är det inte så hundvänligt längre. Ju mer kryddor och lök du har i desto mindre bra för hunden..

Häromdagen åt vi grillad kyckling här hemma. Då sparade vi alla ben , plockade bort så mycket skinn och annat med kryddor på som möjligt och hällde vatten på , slängde i en morot och lät det koka under kvällen.

Resterna av köttet som blev över sparar jag naturligtvis, i en burk i frysen, till nästa gång jag ska koka hundmat .

Som grädde på moset blandade jag sen i mer gelatin som ju är kollagen utvunnet från bindväv mm av ben från djur. Hällde sedan en del av buljongen i små formar så kan jag styckfrysa dom sedan och plocka fram vid behov. En sådan bit behöver ju tinas innan den blandas i hundens mat . Men tänker att en väldigt varm sommardag kan nog en frusen buljongbit vara smaskens 👌

Så till frukost idag får Julie ett hemmakokt kycklingbuljonghjärta på sin mat !!🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡

2 reaktioner till “Koka egen buljong”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s