Jordnötssmör till hund?

Förr ansågs ju jordnötssmör vara rena fördärvet. Man förknippar det med både mycket fett och socker. Men vad är sanningen egentligen? Är det ”farligt” ?? Är det farligt för hunden? Vad innehåller jordnötssmör?

Jag tycker ju om att baka hundgodis som ni vet. Men ofta när jag berättar att det är jordnötssmör i vissa kex tvekar många hundägare på om det är bra eller dåligt .

Det finns ju inget så känsligt som att diskutera hundmat !! Lyssnade på en podd häromdagen angående just hundens kost. Dom hade en veterinär där som dom intervjuade men det hade varit svårt att få dit någon som öppet ville prata om kost och hundar. Varför? jo, för att dom får så oerhört mycket näthat och hot efteråt!! Så fruktansvärt!! Men det visar också på hur allvarligt folk ser på det här med vad som är bra och inte bra för hundar att äta!

Personligen tycker jag att det är upp till var o en hundägare att ge det som dom tror passar sin egen hund bäst ! Det finns inte bara EN kost som passar ALLA hundar . Dessutom har man sin egen erfarenhet och övertygelse att följa. Så länge hunden mår bra, har fin päls och fin avföring gör man förmodligen rätt för just den hunden. Sen kan såklart allting förbättras och utvecklas.

Men jordnötssmör är ett känsligt ämne. Såhär är det med jordnötssmör och det gäller både människor och hund:

Jordnötssmör innehåller mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter. Det är alltså nyttigt! Men det innehåller även mycket kalorier som kan göra att man går upp i vikt om man äter FÖR mycket. Men det kan även göra så att man behåller mättnaden längre och därmed inte äter så mycket annat..

Ett bra jordnötssmör som enbart innehåller jordnötter ( och aningens salt) är inte alls farligt. Om man inte är allergisk mot just jordnötter då.. så länge man inte överdoserar .

Det som är farligt är billiga jordnötssmör som innehåller sötningsmedlet xylitol! Xylitol är livsfarligt för hundar !!!

i Mina hundkex brukar jag använda ca 1 dl ekologiskt osötat jordnötssmör i degen. Och av degen blir det ca 75 små kex .. så delen jordnötssmör per kex är försvinnande liten men dom flesta hundar äääälskar jordnötssmör !!

Men man ska alltid fråga tillverkaren av hundgodis som innehåller jordnötssmör om dom vet vilken sort som använts och om det innehåller Xylitol .

Xylitol är en sockeralkohol som finns naturligt i en del träd och grönsaker. Björksocker är det vanligaste. Vi människor producerar själva en del xylitol i blodet och kan bryta ner alkoholen naturligt. Hundar har ingen förmåga alls att bryta ner substansen och kan hamna i koma eller dö. Xylitol har börjat användas mer och mer som naturligt sötningsmedel i framförallt tuggummi men även i bakverk mm

2 reaktioner till “Jordnötssmör till hund?”

 1. Hejsan,
  Vilken jordnötssmör märke använder du?
  Har du lust att delta din hundgodis recept? Vi ska ha en valp och jag tänkte fixa belöning själv fram över.
  Mvh
  Aurélie

  Gilla

  1. Hej!
   Vad kul att du läst min blogg!! Och grattis till lilla valpen 😊
   Jag använder mig av ica:s slätmixade jordnötssmör utan tillsatt socker och salt. Var noga med att alltid använda jordnötssmör UTAN XYLITOL !! vilket är jättefarligt för hund !
   Ett lätt och snabbt recept på hundgodis med jordnötssmör är detta :
   2,5 dl mjöl ( gärna glutenfritt tex lailas)
   Drygt 1 dl jordnötssmör
   1 mosad banan
   Blanda alla ingredienser
   Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord
   Ta ut kakor med kakmått eller skär rutor med kniv.
   Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 10-15 minuter .
   Lycka till! 🐶🐾
   Mvh Sofia/Frufiasfarm

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s